Inheems Materiaal

In Nederland hebben wij een super vruchtbare grond, hier haal ik mijn materiaal vandaan. Inheemse groenten die hier groeien kunnen perfect ingezet worden om materiaal van te maken. Dit is heel erg gunstig voor het milieu, want op deze manier hoeven we geen of minder materiaal te importeren. Dit importeren stoot namelijk veel CO2 uit. Ook is het hebben van eigen materiaal economisch erg goed. Op die manier hoeven we geen geld te besteden aan het overkomen van materiaal.

De materialen die komen te groeien zijn groenten. Deze hebben dus een veel milieuvriendelijkere afkomst als bijvoorbeeld aardolie. Ook zijn de materialen diervriendelijk en kunnen bijvoorbeeld leer vervangen.

De materialen hebben geen perfecte groenten nodig en kunnen gemaakt worden vanuit resten van bijvoorbeeld de markt en sommige kunnen gemaakt worden vanuit een reststroom. Als we massa productie willen gaan inzetten hebben deze materialen ruimte nodig om te groeien. Deze ruimte kunnen we halen uit de vee industrie. De vee industrie moet inkrimpen vanwege de grote veestapel. Deze boeren verdienen nog steeds werk en hebben dan de mogelijkheid om materiaal te gaan groeien. Ook is de grond na het inkrimpen beschikbaar.

Met mijn onderzoek maak ik een statement voor alternatief materiaal. Omdat het belangrijk is dat iedereen inziet dat we alternatieve materialen nodig hebben. Met mijn materialen laat ik zien hoe dicht we in de buurt zijn van een wereld met duurzaam materiaal. 

De groenten die ik hiervoor gebruikt heb zijn de oerwortel en de schorseneer.

Vanuit deze gedachten heb ik 4 materialen gemaakt. Textiel verf, leer gewone verf en papier. Om de kijker mee te nemen naar de toekomst heb ik hier 4 producten van gemaakt. Een stoel van het leer, een schilderij met de verf, een poster van het papier en een plaid met het textiel verf.